Być w Symbiozie z Naturą, to Eko-Logiczny Styl Życia

Winogrona ciemne Merlot

Życie w Symbiozie z Naturą, czyli Ekologiczny, Naturalny Styl Życia.

To czyste powietrze, woda, zdrowa żywność. Ekologia to zielone łąki, kwiaty, szumiące drzewa w lesie, sarny skaczące przez łany zbóż i ptaków śpiew. Synekologia – ekologia grup osobników, to wszystko co nas otacza w lesie, na łące, nad wodą czy w górach jest naturą. Bądź jej częścią, szanuj ją, nie niszcz i nie przeszkadzaj, obserwuj i żyj zgodnie z jej rytmem, to się opłaca!

Symbioza z naturą, inaczej ekologia populacyjna, to twój naturalny styl życia! Dołącz do natury i bądź ekologiczny, bądź zdrowy !

Media nie dają nam spokoju z notorycznymi informacjami o zdrowej żywności. Ale czy ekologia kojarzy się głównie z dostępnymi w supermarketach pięknymi słoiczkami przewiązanymi szmatką?

Nie szata zdobi człowieka i nie kolorowe opakowanie sprawia, że wewnątrz znajdziesz coś zdrowego.

Najważniejszy jest surowiec, czyli owoce, warzywa, zioła, itp., z którego wytworzony jest produkt końcowy: sok, konfitura, nalewka, pesto

Owoce i zioła ekologiczne z własnego ogródka

Owoce z ekologicznego sadu i ogrodu. Trochę krzywe, małe, niekształtne, ale bez chemii w uprawie, no i bez dodatków E… w przetwórstwie. Tylko naturalne surowce dają Ci pewność, że są prozdrowotne.

A dlaczego? Bo, to właśnie surowiec, stanowi o jakości produktu. Musi pochodzić z uprawy ekologicznej. Wyrosnąć na nie skażonej chemią ziemi, która zasilana jest obornikiem lub kompostem. Nie można stosować w takiej uprawie żadnych chemicznych środków ochrony roślin.

Spróbuj więc, naturalnych owoców czy warzyw bez chemii, zamkniętych w szklane opakowania na potem…

Kwiaty i zioła w symbiozie z uprawami ekologicznymi

W ekologicznym ogrodzie

… jest miejsce na różnorodność biologiczną!

Warto zostawić trochę dzikości naturalnie rosnących kwiatów, ziół, roślin nieużytkowych. Pozorne chwasty takie jak pokrzywa, żywokost, wrotycz, lebiodka czy dziki rumianek lub mięta, dają naszym uprawom ochronę ekologiczną. Chronią nasze uprawy właściwe przed szkodnikami i wspomagają ich rozwój. „Chwasty”, ale tylko te, które chcemy mieć w ogrodzie, pomagają nam i wzmacniają całą roślinę, od korzeni przez łodygę, liście, kwiaty, aż po owoce. Wszystko to sprawia, że uzyskujemy lepsze efekty prozdrowotne naszych plonów.

Media powszechnie mówią o ekologii

Niech mówią, bo reklamy nigdy dość. Ale my, rolnicy prawdziwie ekologiczni, róbmy wszystko, aby nasze uprawy były zdrowe i czyste od chemii. Chemia sama w sobie nie jest zła, ale niech tej chemii w zdrowym żywieniu będzie jak najmniej.

Główny cel uprawy ekologicznej

Jednym z najważniejszych celów upraw ekologicznych jest uzyskanie plonów z możliwie najwyższym współczynnikiem prozdrowotnym. Symbioza z Naturą, to plony wolne od chemii, które są efektem ciężkiej pracy na każdym etapie ich produkcji. Nigdy plony ekologiczne nie będą tak obfite i tak dorodne (duże, kształtne i lśniące jak na obrazku), jak z uprawy rolnictwa intensywnego. Z drugiej strony plony nieekologiczne nigdy nie dostarczą nam tyle ciał czynnych, co z rolnictwa ekologicznego. Innymi słowy tylko plony i produkty ekologiczne będą działały na nasz organizm pro-zdrowotnie.

Rodzina pokoleniowa – zawsze zgodnie z naturą!