Produkty pszczele z miodobrania wiosennego i letniego

  • Wielokwiatowy z kwiatem rzepaku
  • Wiosenny klonowy
  • Akacjowy
  • Lipowy
  • Gryczany
  • Spadziowy

Wielokwiatowy

Miód wielokwiatowy jest najcenniejszym i najzdrowszym miodem, ponieważ w swoim składzie ma wszystkie właściwości miodów jednorodnych. Prawdę mówiąc prawie nie istnieją miody jednorodne. To pszczoła decyduje jaki nektar zbiera w danym czasie. Wyjątkiem może być rzepakowy, gdy postawimy pasiekę w środku wielohektarowego pola rzepaku. Lipowy ma przewagę nektaru z kwiatów lipy, ale zawiera również nektary z innych kwiatów, które w tym czasie kwitną w okolicy pasieki. Gdy kwitnie lipa, to nektarują również kwiaty dziewanny, ogórków, dyni, słoneczników i setki kwiatów polnych. Grupa pszczół z każdego ula zbiera nektar z kwiatów lipy, a inne pszczoły tej samej rodziny pozyskują nektar innych kwiatów. Ponieważ kwiaty lipy są najcenniejszym pożytkiem dla pszczół, dlatego większość z nich zbiera ich nektar. Wtedy możemy mówić, że mamy miód lipowy.

Miód wielokwiatowy zawiera w swoim składzie wszystkie cukry (czyli węglowodany): proste i złożone.
Cukry proste to: glukoza i fruktoza

Cukry złożone to:
dwucukry – sacharoza, maltoza, laktoza
wielocukry – skrobia, celuloza, glikogen
Miód wielokwiatowy, jego skład, kolor, zapach i smak, zależy od tego gdzie, kiedy i z jakich kwiatów był zbierany nektar. Jest nieskończenie wiele rodzajów miodów wielokwiatowych. Ten pochodzący z nizin będzie różnił się od tego z regionów górzystych, a ten wiosenny będzie inny niż letni. Trudno określić jednoznacznie jego skład chemiczny, a tym samym konkretne wskazanie dolegliwości, które leczy i na co pomaga. Generalnie mówiąc, Miód to genialne źródło łatwo przyswajalnej energii. Wspomaga układ pokarmowy, a tym samym układ odpornościowy i uodparnia na atak różnych wirusów i bakterii. Dobry zarówno dla dzieci jak i starszych osób. Dla rekonwalescentów, sportowców, czy osłabionych organizmów, który pomoże w odzyskaniu wigoru.
Wielokwiatowy wiosenny będzie miał smak delikatny, łagodny zapach i jasny kolor. Wielokwiatowy letni będzie miał wyrazisty smak, mocny zapach i ciemniejszy kolor, może być również w swojej konsystencji bardziej gęsty.

Zawiera wszystkie związki chemiczne, witaminy, sole mineralne, woski i kwasy, co każdy inny miód, z tą różnicą, że inne miody mają więcej lub mniej tych związków w swoim składzie i dlatego można mówić, że są wskazane do spożycia na konkretne dolegliwości. Każdy miód, niezależnie od jego rodzaju nie traci właściwości do 2 lat (zależy od przechowywania, w ciemnym i chodnym miejscu dużo dłużej).

Podsumowując, miód wielokwiatowy jest miodem uniwersalnym i dla tych osób, które nie tolerują ostrych zapachów i mocnych, jednorodnych smaków, jakie znajdziemy w miodach gryczanych czy spadziowych.

Akacjowy

Miód Akacjowy

Miód Akacjowy jest bardzo delikatnym miodem w smaku i zapachu, a do tego niezwykle przejrzysty i jasnej barwy. Zawiera znikome ilości cukru prostego – Glukozy, dlatego jest zalecany dla diabetyków i cukrzyków, natomiast ma w swoim składzie duże ilości – Fruktozy.

Bardzo dobrze działa na błony śluzowe, odbudowując ich struktury. Zalecany dla osób z tendencją do chorób wrzodowych żołądka, dwunastnicy czy jelit. Poprawia gojenie, a wręcz leczy choroby jamy ustnej, dziąseł, gardła i przełyku. Miód Akacjowy, ze względu na niską zawartość glukozy bardzo wolno krystalizuje (najdłużej pozostaje w formie płynnej), nawet przez rok może utrzymywać formę Patoki.

Lipowy

Miód Lipowy ma kolor jasny, słomkowy, łagodny smak, a zapach z wyraźnie wyczuwalną nutą kwiatu lipowego. Krystalizuje po 2-3 miesiącach w zależności od miejsca przechowywania (im zimniej tym szybciej), ale to nie zmienia jego właściwości i przydatności do spożycia. Jest wysoce antybiotyczny, zawiera lizozym i apidycynę, więc pomaga zwalczać bakterie, grzyby i wirusy. Pomaga obniżyć gorączkę, działa rozkurczowo i napotnie. Obniża również ciśnienie krwi, a co za tym idzie, ma pozytywny wpływ na uspokojenie nerwów, czyli działa relaksacyjnie. Zalecany jest również na łagodzenie kaszlu i zmniejszenie intensywności kataru. Stosowany przy przeziębieniach, grypie, infekcjach górnych dróg oddechowych, zapaleniu oskrzeli czy płuc, znacznie obniża ból, łagodzi przebieg choroby i skraca ich przebieg.

Klonowy

Miód Klonowy powstaje z nektaru kwiatów klonowych, które kwitną wczesną wiosną i są jednym z pierwszych pożytków dla pszczół. Nektar, z którego powstanie miód klonowy musi być dostępny w dużych ilościach, czyli tam gdzie jest spore skupisko drzew klonowych, tylko wtedy możemy mówić, że mamy Miód Klonowy. W moim przypadku mogę tak mówić, ponieważ w bliskiej okolicy pasieki zasadziłem w lesie ponad 1000 sztuk drzew klonowych, które kwitną już od wielu lat. Jest niezwykłym miodem, ale dosyć rzadko spotykanym w Polsce (jedynie Kanada ma takiego miodu pod dostatkiem). Ciekawostką jest to, że wiosenny miód klonowy, jako Patoka, ma kolor dosyć ciemny, a po skrystalizowaniu jest dużo jaśniejszy. Jest lekkostrawny, ale jednocześnie jest bardzo energetyczny i dostarcza organizmowi dużą dawkę węglowodanów, soli mineralnych i witamin, tak bardzo potrzebnych na przednówku. Idealny na grypę, wiosenne przeziębienia, kaszel, katar, czy na osłabienie organizmu, który szybko spowoduje powrót naszego wigoru. Lekko karmelowy smak miodu klonowego zachęci dzieci do jego spożycia i spowoduje zwiększenie apetytu na inne potrawy w ciągu całego dnia.

Gryczany

Miód Gryczany to bardzo zdrowy preparat dla wzmocnienia naszego organizmu. Wzmacnia układ odpornościowy, krwionośny, serce oraz pomaga oczyszczać i regenerować wątrobę. Miód ten ma silny, specyficzny i niepowtarzalny zapach oraz wyrazisty smak. Smak, dla niektórych jest nie do przyjęcia, a dla innych wyjątkowy, idealny i wprost pożądany. Może u niektórych osób być odczuwalny, jako piekący na języku lub drapiący w gardło, ale mimo takich doznań nie spowoduje żadnych podrażnień, wręcz przeciwnie, po chwili odczujemy w przełyku ulgę, zwłaszcza, gdy gardło jest zainfekowane wirusami. Konsystencja miodu gryczanego jest wyraźnie gęsta. Kolor ciemny, ciemnobrązowy, nieraz wręcz prawie czarny, gdy jest w formie patoki. Gdy miód przechodzi w krupiec (krystalizuje), robi się znacznie jaśniejszy, ale i tak pozostaje znacznie ciemniejszy niż pozostałe miody nektarowe. Tylko miód spadziowy jest ciemniejszy, zwłaszcza miód ze spadzi iglastej.

Spadziowy

Wyróżniamy dwa rodzaje miodów spadziowych – iglasty i liściasty. Jeden powstaje ze spadzi drzew iglastych, a drugi rodzaj ze spadzi drzew liściastych. A co to jest ta spadź i skąd ona się tam na tych drzewach wzięła? Spadź, to wydzielina mszyc i czerwców żerujących na różnych drzewach. Owady te, wysysają soki z drzew i wydalają bardzo słodką wydzielinę. Wydzielina ta, jest pożądana przez inne owady takie jak mrówki, biedronki, osy czy pszczoły. Miód ze spadzi iglastej jest znacznie ciemniejszy niż ze spadzi liściastej. Ma również bardziej wyrazisty smak i zapach, a jego konsystencja jest gęstsza niż miodu ze spadzi liściastej. Różnice te wynikają przede wszystkim z większej ilości żywicy w drzewach iglastych niż liściastych. Wartości pro-zdrowotne miodów spadziowych są wielokrotnie wyższe niż każdego innego miodu nektarowego. Łatwa przyswajalność i niemalże uniwersalne zastosowanie miodów spadziowych również „bije na głowę” miody nektarowe. Uśmierza ból gardła, ma właściwości wykrztuśne i przeciwzapalne oraz oczyszczające organizm z toksyn, np.: po kuracji antybiotykowej. Usuwa wolne rodniki i wspomaga wątrobę. Obniża ciśnienie krwi, wspomaga pracę serca i poprawia krążenie. Usprawnia przemianę materii, oczyszcza nerki i cały układ moczowy. W swoim składzie ma wiele aminokwasów, białek, enzymów oraz witamin takich jak A, B2, B6, C, K, PP. Ciekawostką jest to, że pomaga zapobiegać osadzaniu się kamienia nazębnego i dlatego zalecają go nawet dentyści. A dzięki wysokim właściwościom antyseptycznym pomaga goić się ranom i stłuczeniom naszego ciała.

Rzepakowy

Miód ten jest popularnym wiosennym i jednym z pierwszych podbieranych miodów nektarowych nie tylko w Polsce. Dlaczego? Ponieważ w naszym kraju i całej Europie jest bardzo dużo pól obsiewanych właśnie tą bardzo miododajną rośliną. Niemniej jednak na Mazowszu czy Podlasiu rzepak nie króluje ze względu na słabe, przeważnie piaszczyste gleby. Rzepak preferuje bogate w azot ziemie, zwłaszcza czarnoziemy, których w północno wschodniej części kraju jest niewiele.

W rzepakowym miodzie jest najwięcej glukozy, a pozostałych cukrów niewiele w porównaniu z innymi miodami. Ze względu na jednorodność nektaru występującego na wiosnę, miód rzepakowy ma najmniejszą domieszkę innych nektarów kwiatowych. Rzepak kwitnie już wczesną wiosną i można powiedzieć, że jest niemalże pierwszym pożytkiem dla pszczół. Gdy kwitnie rzepak i jest go tak dużo, bo dziesiątki czy steki hektarów w jednym miejscu to pszczoła zawsze wybierze łatwość pozyskania i dominację tak ogromnej ilości nektaru.

Miód ten ma bardzo jasną barwę. Jest słomkowy, gdy ma postać patoki, a gdy staje się krupcem zbliżony jest do koloru mleka. W zapachu wyczuwa się wyraźnie kwiaty rzepakowe, a w smaku jest niezwykle delikatny. Pszczelarz musi dokładnie wyczuć, kiedy należy podbierać miód z pszczelich ramek, bo gdy przegapi się ten czas, to może być problem z jego pozyskaniem. Miód z nektaru rzepakowego krystalizuje niezwykle szybko, więc czasem może się zdarzyć, że zastygnie już w plastrach.

Właściwości miodu są bardzo wskazane dla alergików, którzy właśnie na wiosnę cierpią katusze ze względu na ogrom pyłków w powietrzu. Jedzony regularnie miód rzepakowy wyraźnie łagodzi, a często uodparnia na alergię. Obfitość łatwo przyswajalnych witamin, enzymów, biopierwiastków, olejków eterycznych, flawonoidów, związków goryczkowych, choliny czy kumaryny, czynią ten miód wyjątkowym. Wzmacnia kości, więc zalecany jest przy osteoporozie i złamaniach. Poprawia pracę śledziony i tarczycy, bo zawiera rzadko spotykany pierwiastek Bor. Znajdziemy w nim również magnez i potas dla wzmocnienia serca i mięśni, a żelazo pomoże przy anemii. Miód rzepakowy ma bardzo dużo węglowodanów, więc zaleca się go przy rekonwalescencji, wzmacnia też układ krwionośny i immunologiczny. Właściwości odżywcze i prozdrowotne z pewnością postawią na nogi każdego, kto spożywa ten miód regularnie.