Zasadnicze różnice rolnictwa ekologicznego, a intensywnego

Rolnictwo ekologiczne

Celem gospodarowania ekologicznego jest zachowanie w możliwie największym stopniu pierwotnej jakości płodów rolnych. Przy ich uprawie nie używa się żadnych nawozów sztucznych, chemicznych środków ochrony roślin czy antybiotyków i hormonów. W przetwórstwie produktów rolnych nie mogą być stosowane syntetyczne dodatki i substancje wspomagające (popularnie zapisane w skrócie E, np. E211 czyli Benzoesan sodu), takie jak barwniki, emulgatory, stabilizatory, konserwanty, przeciwutleniacze, substancje powlekające.


Naturalne metody upraw w nieskażonym środowisku gwarantują mam plony wolne od chemicznych zanieczyszczeń


Uprawy ekologiczne – to wyższa jakość i lepszy smak:

  1. Jakość naturalnych produktów wynika przede wszystkim z ekologicznych metod produkcji oraz czystego środowiska
  2. Lepszy smak pochodzi od naturalnych składników i witamin znajdujących się w plonach z bio uprawy

Tylko i wyłącznie rośliny i ich owoce z naturalnych upraw możemy uznać za bezpieczne czyli prozdrowotne


Dlaczego warto jeść zdrowe owoce i warzywa?

  1. Mają dużo witamin, składników mineralnych oraz są bogatym źródłem błonnika i pektyn
  2. Działają alkalizująco na organizm i są głównym źródłem potasu, a większość z nich jest niskokaloryczna
  3. Zmniejszają ryzyko chorób przewlekłych, nowotworów, chorób serca, udaru mózgu, usuwają wolne rodniki
  4. Spożywanie warzyw i owoców wiąże się z lepszym samopoczuciem i zadowoleniem z życia, dobrostanem psychicznym oraz kreatywnością

Owoce, warzywa i ich zdrowe przetwory powinny znaleźć się w codziennej diecie – wg Instytutu Żywności i Żywienia to 5 porcji dziennie (1 porcja to 100 g).

Rolnictwo intensywne

Celem rolnictwa intensywnego (nieekologicznego) jest wytworzenie jak największej ilości płodów rolnych i maksymalizacja zysków. Przy uprawie można używać nawozów sztucznych, chemicznych środków ochrony roślin, pestycydów, antybiotyków, hormonów, itp. W przetwórstwie produktów rolnych mogą być stosowane syntetyczne dodatki i substancje wspomagające, barwniki, emulgatory, stabilizatory, konserwanty, przeciwutleniacze, substancje powlekające.

Zasilanie chemiczne roślin, opryski (herbicydy, pestycydy, itp.) sprawiają, że plony asymilują dużą część szkodliwych dla zdrowia substancji. Chemia obniża również poziom mikroelementów, witamin, białka, skrobi, a natomiast podwyższa poziom azotanów.

W supermarketach kupujemy 99% produktów z rolnictwa intensywnego – kupujemy oczami, więc czy nie warto czasem zastanowić się czy są tak zdrowe jak pięknie wyglądają na półkach?

Produkty wytworzone z plonów rolnictwa nastawionego na ilość już w swoim składzie mają niepożądane substancje chemiczne. W celu poprawy smaku, koloru i zapachu oraz wydłużenia trwałości dodaje się różne substancje chemiczne, często szkodliwe dla zdrowia. Do wyboru mamy dostępne na rynku:

  • E100 do E199 – to barwniki
  • E200 do E299 – konserwanty
  • E300 do E399 – przeciwutleniacze
  • E400 do E499 – emulgatory, itd.
  • Lista substancji E to ponad 1500 pozycji.

Ostatnie badania NIK dowodzą, że statystyczny Polak rocznie zjada ponad 2 kg substancji E (dzienna lista spożywanych substancji E to nawet 85 pozycji)

https://www.nik.gov.pl/aktualnosci/nik-o-dopuszczaniu-do-obrotu-suplementow-diety.html

Konkluzje rolnictwa ekologicznego a intensywnego

W rolnictwie ekologicznym nie używamy chemii na żadnym etapie uprawy. Zasiane rośliny muszą być wolne od chemii od kiełkowania, aż po zbiory. W trakcie uprawy ekologicznej nie zasilamy roślin preparatami syntetycznymi (tylko kompost lub obornik), ani nie używamy środków chemicznych do ich ochrony. Przetworzone plony nie mogą zawierać dodatków chemicznych w celu ich konserwacji, a najczęstszą metodą ich utrwalenia i wydłużenia przydatności do spożycia jest pasteryzacja.

W rolnictwie intensywnym są dopuszczone i stosowane środki chemiczne w czasie całej wegetacji roślin, od zasiania do zbiorów. Również w produkcji masowej można stosować opryski chemiczne w celu ich ochrony przed szkodnikami zwierzęcymi czy grzybami. Zasilanie gleby nawozami sztucznymi w celu zwiększenia plonów i przyspieszenia wzrostu (wegetacji) w rolnictwie masowym jest powszechne. Niestety wzrasta corocznie zużycie ilościowe nawozów sztucznych, ponieważ ziemia pod uprawy staje się coraz bardziej jałowa.